2017 – JOA naar Rome

JOA-reis Italië

Tekst Bas Vervuurt

De buitenlandse reis van de JOA ging half mei naar Italië. Een gezelschap van veertien leden kreeg een programma voorgeschoteld van rijke cultuurhistorie, heerlijk eten tot en met – niet geheel onbelangrijk voor JOA-leden – vele natuursteensoorten. Onder de deskundige leiding van de gidsen voerde de reis onder andere langs groeven, historische gebouwen en het Vaticaan. Het was een vroegertje voor de deelnemende JOA-leden. Op donderdag 18 mei 2017 verzamelde ze zich om 05:00 uur op de luchthaven van Rotterdam om vervolgens om 07:00 uur in het vliegtuig te stappen. Ondanks het voor JOA-lid Arne Jongerius zijn achttiende en tevens laatste buitenlandse JOA-reis was, kreeg hij het voor elkaar om met een te groot koffer aan te komen op de luchthaven. Bij aankomst op de luchthaven van Rome werd het gezelschap hartelijk onthaald door oud JOA-lid, Wolf Schmidt, die het reisprogramma voor de eerste twee dagen samengesteld had. Schmidt is via zijn bedrijf – Schmidt Natural Stone Broker – als tussenpersoon werkzaam tussen afnemers en diverse groeves in Italië. Het valt niet te betwisten dat de handelsgeest in natuursteen bij hem in het bloed zit. Zijn grootmoeder startte namelijk in 1971 als een van de eerste vrouwen in de natuursteenhandel.

Pietre Santafiora De eerste stop in Italië was Vitorchiano, waar een bezoek aan de groeve van het bedrijf Pietre Santafiora werd gebracht. De JOA-leden werden door Valeria Ceccherini (accountmanager buitenland) en Schmidt rondgeleid op het buitenterrein en in de verschillende productiehallen. Schmidt liet zien welke verschillende lagen uit de groeve komen en welke verschillende producten dit oplevert. Hij vertelde dat het mogelijk is om blokken van 2000x2000x2000mm te delven uit een van de vijf groeves van het bedrijf. De rondleiding werd afgesloten met (uiteraard) espresso en een kennismaking met Serena en Salvatore Forieri, de tweede generatie die momenteel met de scepter zwaait. De reis ging verder naar het stadje Viterbo, waar Schmidt na een heerlijke vijfgangen lunch een rondleiding gaf door het oude historische centrum van Viterbo. Schmidt heeft economie in Viterbo gestudeerd en hij wilde graag zijn toewijding en kennis over deze prachtige stad op zijn gasten overbrengen. Hij vertelde onder andere over het gebouw Pallazzo Papale, een oud pauselijk paleis dat rond 1250 door paus Alexander IV werd gebouwd. Het gebouwd kenmerkt zich door de massieve voorgevel, met uitzicht op het centrale plein Piazza San Lorenzo. Het verhaal gaat dat in Pallazzo Papale een kardinalencollege werd opgesloten om de keuze voor nieuwe paus te bespoedigen. Met name de JOA-leden met veel collega’s/medewerkers in de uitvoering bracht dit verhaal op bepaalde ideeën.

Na het bezoek aan Viterbo werd de reis vervolgd naar Montefiascone waar ingecheckt werd bij het hotel. ’s Avonds kregen de deelnemers in Ristorante Il Pirata in Marta een diner aangeboden door het bedrijf Pietre Santafiora. Gastheer en vrouw Serena en Salvatore Forieri schoven later ook aan in het restaurant dat direct aan het Meer van Bolsena lag.

Schapenstal

Dag 2 van de Italië-trip startte met een bezoek aan het bedrijf G.B. Basaltite, gevestigd in Bolsena. De moeder van gids Schmidt, Gabriela Schmidt (hoofd commercie), ontving de JOA-leden in het gerestaureerde kantoor van het bedrijf. Vroeger, toen de groeve nog niet bestond, diende het gebouw als een schapenstal. Het hoofd commercie vertelde alle in en outs omtrent de exclusieve basalt lava, Basaltite. Zo legde ze het verschil uit tussen de lava die direct stolde en lava die trager stolde en daarmee de kans kreeg meer overige materialen tot zich te nemen.

De huidige eigenaar van de steengroeve en de bijbehorende hectaren land, Nicola Guidotti Battaglini, heeft na vele jaren procederen in 2000 de winning op het terrein hervat. Dat het bedrijf sinds korte tijd is opgestart, viel duidelijk te zien aan de moderne en goed uitziende machinerie en gebouwen.

Basaltite is recent onder andere toegepast bij het Mauritshuis in Den Haag en bij de gevel van het Holland Casino in Rotterdam. Vermeldenswaardige internationale bouwwerken waar Basaltite ‘een steentje heeft bijgedragen’ zijn onder meer het Audi-hoofdkantoor in Ingolstadt (Duitsland) en de Port Baku towers (Azerbeidzjan).

Sprookjesachtig

Onderweg naar Cività di Bagnoregio werd een stop gemaakt bij een begraafplaats waarbij de prachtige oude en nieuwe grafmonumenten en vooral de bovengrondse graven werden bewonderd. Door erosie en aardbevingen ligt het sprookjesachtige Cività di Bagnoregio geïsoleerd op een tufstenen plateau, dat nog altijd verder afbrokkelt. Daarom wordt het ook wel ‘la città che muore’ genoemd, ofwel de stad die sterft. Gelukkig was de JOA er op tijd bij, want de toekomst van het stadje – dat alleen te voet via een ruim driehonderd meter lange overspanning te voet te bereiken is – blijft door de afbrokkelende tufsteenrots onzeker. In een uitgehakte kelder in het stadje, werd wederom van een heerlijke lunch genoten.

Highlights

Zaterdagochtend vroeg vertrok de bus naar Rome. Daar werden de JOA-leden opgewacht door Roderick Nijenhuis, commercieel directeur Slotboom Steenhouwers en bestuurslid Hoofdsector ABN Natuursteen van NOA. Nijenhuis heeft kunstgeschiedenis gestuurd aan het Vaticaan en is als gevolg daarvan een echte ingewijde in Rome. Als een wandelende encyclopedie nam hij ons mee langs diverse highlights van de prachtige historische stad. Zo liet hij zien dat de Rooms-Katholieke Kerk Romeinse elementen heeft overgenomen en dat daarmee de Romeinse bouwstijl de bakermat vormt voor de kerkelijke architectuur. Nijenhuis nam de deelnemers onder andere mee langs beroemde toeristentrekkers als de Trevifontein, het Colosseum, het Forum Romanum, het Pantheon en Il Vittoriano. Aan het eind van de middag werd een bezoek gebracht aan Vaticaanstad, waar op advies van Nijenhuis de Vaticaanse musea werden bezocht. Het bleek geen slecht advies, want de deelnemers aan de trip werden overweldigd door oude beeldhouw- en schilderkunst. Deze viel te bewonderen in onder meer de Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en de vier Stanze di Raffaello in het Apostolisch Paleis in het Vaticaan, de vier kamers die bekend zijn geworden door de fresco’s van Rafaël Santi en zijn assistenten/leerlingen. Het bezoek eindigde op het Sint-Pietersplein waarbij de Paus de JOA-leden toesprak en bedankte voor de mooie steen uit Nederland (knipoog van verslagschrijver Bas Vervuurt, red.). Op de laatste dag van de Italië-trip namen de meeste JOA-leden deel aan een busrondrit waarna voor de terugreis nog even lekker onderuit werd gezakt op een terrasje.