2010 – Excursie Towa, Sillen en Franke

Excursie Towa, Sillen en Franke

De Jongeren Organisatie ABN (JOA) bracht een bezoek aan Towa, Franke en Sillen & Co. Het werd een dag met tegenstrijdigheden, van puur ambacht en van verregaande automatisering, en dat maakte de excursie leerzaam en interessant.

Towa verwelkomt de JOA’ers als eerste op de ochtend van 5 maart. Hoewel het Budelse bedrijf nét in Noord-Brabant gelegen is, verloochent het van oorsprong Maastrichtse bedrijf zijn afkomst niet door de gastvrije ontvangst met Limburgse vlaai. Towa is specialist in grafsteendecoratie en aluminium belettering. In een korte introductie vertelt eigenaar Wil Raemakers de JOA-leden over de historie van het bedrijf. Towa is opgericht in 1972 en begon toen met het maken van mallen van hoeden. Met het verdwijnen van de hoeden uit het straatbeeld is het bedrijf zich door de jaren heen steeds verder gaan specialiseren in het gieten van grafsteenbelettering. Via een tussenstop in Maarheeze kwam Towa vorig jaar in een nieuw pand in Budel terecht. Raemakers leidt het gezelschap rond. In de tekenkamer demonstreert hij hoe hij tal van lettertypes in de computer kan gebruiken, vergroten en verkleinen, om ze vervolgens digitaal door te sturen naar de freesmachine. Ook laat hij de nieuwste producten van Towa zien. Sinds kort kan het bedrijf foto’s graveren op aluminium. De ‘foto’s’, goed geschikt voor grafwerk, gaan van hand tot hand.

Daarna neemt Raemakers de aanwezige jonge natuursteenbewerkers mee naar de productieruimte. Daar worden de letters die hij zojuist in de computer heeft ingegeven uit een grote aluminium plaat gefreesd. Dat is binnen enkele ogenblikken gebeurd. Wat de bezoekers verbaast, is dat het traject van schuren, bijwerken, polijsten, anodiseren en kleuren nog zo bewerkelijk is. Het anodiseren gebeurt overigens buitenshuis. Anodiseren is een oppervlaktebehandeling om metalen zoals aluminium te voorzien van een oxidelaag. Dit gebeurt door middel van een elektrolytische behandeling. De oxidelaag is hard, poreus en slijtvast. Daarna kan door afsluiten van de poriën de corrosiebestendigheid worden verbeterd en wordt roestvorming tegengegaan. Raemakers garandeert dan ook dat de letters van Towa niet zullen roesten.

Naast het frezen, giet Towa de grafletters desgewenst ook nog met de hand. Voor klanten die de charme van handmatig gegoten letters prefereren boven de strakke gefreesde letters, heeft Towa in de productieruimte nog een speciale hoek voor het ambachtelijke proces ingericht.

Deze diashow vereist JavaScript.

Kwaliteitsproducten : De JOA-leden vervolgen hun dag in Helmond, bij Franke Nederland. Het bedrijf is onderdeel van de Zwitserse specialist op het gebied van roestvrijstalen kwaliteitsproducten voor de keuken. Tijdens een presentatie blijkt dat Franke meer doet dan alleen spoelbakken produceren. De internationale Franke Group bestaat uit 84 werkmaatschappijen verspreid over de hele wereld en heeft 12.000 medewerkers in dienst. Franke is wereldwijd marktleider op uiteenlopende gebieden. De roestvrijstalen keukens van McDonald’s: Franke. De tapbladen en fusten in de kroeg van Heineken: ook van Franke.

Maar de JOA’ers komen natuurlijk voor de spoelbakken die in natuursteenaanrechtbladen kunnen worden geplaatst. Franke produceert zes miljoen aanrechtbladen en spoelbakken per jaar wereldwijd waarvan 300.000 voor de Nederlandse markt. Tijdens de presentatie wordt gevraagd wat nu precies van invloed is op de prijs. Design, een integrale afvoerplug en de radius zijn onder andere het antwoord. Bij een kleine radius kan de spoelbak niet in één keer uit de plaat rvs worden getrokken, want dan zou de bak scheuren.

Een rondgang door de fabriek maakt veel duidelijk en de hoge graad van automatisering maakt indruk.

Na een goedverzorgde lunch is het haasten naar Sillen & Co in Swalmen, want daar hebben ze speciaal gewacht op het bezoek met het gietproces. Sinds 1918 is Sillen & Co expert in het gieten van brons, koper en metaal en houdt het deze ambachtelijke traditie in stand. Leuk om te weten: bij dit kleine bedrijf worden de KNVB-beker gegoten en de plaquettes voor Koninklijke Hofleveranciers vervaardigd.

De dag wordt afgesloten bij een nabijgelegen wokrestaurant. BDU, uitgever van het vakblad NATUURSTEEN, sponsort het etentje.