Jaarverslag 2009

Jaarverslag 2009

JOA jaarverslag 2009

 

Jaarvergadering

Eind januari hield de JOA haar jaarvergadering voor de leden bij Natuursteenbedrijf Harder in Hoogkarspel. De aanwezige leden kregen allereerst een presentatie over het bedrijf en daarna een rondleiding door de steenhouwerij. Jan Harder begon ruim 26 jaar geleden het bedrijf en ondertussen zijn ook zijn dochter Ketie (JOA-lid) en zoon Jando in de directie toegetreden. Op een industrieterrein in Hoogkarspel worden vier bedrijfshallen behuisd, met daartussen een werf met een groot assortiment aan plaatmateriaal. Harder Hoogkarspel heeft de showroom en de werkplaats voor het grafwerk aan de ene kant en de showroom en werkplaats voor het interieur- en bouwwerk aan de andere kant. Ambacht en automatisering gaan hand in hand, zo konden ook de bezoekers zien. De trots van het bedrijf, de vijf-assige CNC-machine, werd met grote belangstelling bekeken.

Daarna begon het officiële gedeelte van de dag, de vergadering. De jaarcijfers werden besproken en het financieel verslag werd goedgekeurd. Omdat de huisstijl van de ABN onlangs is veranderd, wilde het JOA-bestuur ook het eigen logo opfrissen en laten aansluiten op die van de bond. Verschillende varianten werden aan de aanwezige leden gepresenteerd, die vervolgens uiteindelijk bij meerderheid kozen voor afgebeeld ontwerp.

Marco Engel trad, vanwege het bereiken van de 40-jarige leeftijd, af als bestuurslid. René Aries neemt zijn stoel over. Jeroen van Leeuwe loopt dit jaar mee met het bestuur en zal volgend jaar Riette Piening vervangen.

Het bestuur kon verheugd melden dat er voor het komende jaar weer een aantal interessante excursies in binnen- en buitenland op het programma staat. De bestuursleden zijn druk met de organisatie van een buitenlandreis naar Verona. Deze zal in oktober plaatsvinden en gecombineerd worden met een beursbezoek aldaar.

Het tweede deel van de vergadering werd verzorgd door Modus Operandi, een coaching- en consultancybedrijf, met een wervelende presentatie genaamd ‘Hoe organiseer je jezelf eruit?’ Het leverde interessante discussies op over bedrijfsvoering en personeelsbeleid.

De dag werd afgesloten met een strijd op de kartbaan en een etentje.

België

Op vrijdag 12 juni is de JOA op uitnodiging van Pristone en La PBB (la pierre bleue belge) afgereisd naar het zuiden van België.13 JOA leden verzamelden zich om 8.00 u in Breda bij het van der Valk hotel voor een kop koffie, hier werden wij opgewacht door Henk Schoot van Pristone, waarna er gezamenlijk werd doorgereden naar Neufvilles, net onder Brussel.Na een lange rit (met veel files) kwamen wij aan bij één van de Belgische Hardsteen groeve’s van la PBB  te Neufvilles.

Deze groeve is de oudste Hardsteen groeve van België, hier wordt al sinds 1668 Hardsteen gewonnen.We konden mooi vanaf de bovenzijde van de groeve de put inkijken, er was genoeg te zien door de vele bedrijvigheid die er plaatsvond.

We kregen een uitgebreide uitleg over het winnen van het hardsteen, zo kon men precies laten zien waar het mooie materiaal zich bevond en waar de slechte stukken zitten. Vervolgens zijn we doorgelopen naar de hal met raamzagen, hier worden van de enorme blokken platen gezaagd in vele verschillende diktes. Daarna kregen wij een rondleiding door de tegelproductie. Het was erg mooi om te zien hoe de tegelproductie volautomatisch werkte en de kasseien gestapeld werden op pallets.

Vervolgens werden wij door la PBB, uitgenodigd voor de lunch, welke zeer goed verzorgd was. Toen weer in de auto, bestemming: de nieuwe groeve van la PBB, met de mooie naam “Tellier des Prés”.  De groeve heeft 190ha grond aangekocht om een nieuwe groeve te beginnen. het huidige gat is ongeveer 200x200m,

Het was zeer indrukwekkend om te zien hoe er een nieuwe groeve geopend wordt. Dit zie je niet zo heel vaak en zeker niet van de Belgische hardsteen. Men heeft tot nu toe al ca. 900 blokken uit de groeve gewonnen, hiervan is een deel bruikbaar voor tegelproductie,

Daarna stapten wij weer in de auto voor een rit naar de ondergrondse groeve van de Noir de Mazy ( geëxploiteerd door Merbes Sprimont), ook wel bekend als het zwart marmer uit Belgie. Aangekomen bij de groeve was er niet veel te zien, een oude zaagmachines, wat blokken steen en een grote stellage met een lier, met daaraan bevestigd een bakje, was alles wat er was.Henk vertelde ons dat wij met het bakje naar beneden moesten om de groeve in te komen zo’n 60 meter onder de grond!       Er waren enorme gangen gemaakt, zo’n 8 meter breed en sommigen wel 200 meter lang, niemand had verwacht dat het zo groot zou zijn.

Na deze zeer interessante dag namen wij weer afscheid van elkaar en reden weer terug naar Nederland.

Corbeel – Slotboom

De JOA heeft op vrijdag 6 november weer een interessante excursie voor haar leden georganiseerd. De bedrijven Corbeel Natuursteen en Slotboom Steenhouwers werden bezocht.

De excursie naar de bedrijven uit Winterswijk vond plaats voorafgaand aan de algemene ledenvergadering van de ABN. Eerst werdt Slotboom Steenhouwers met een bezoek vereerd. Slotboom Steenhouwers is een bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met de restauratie, renovatie en nieuwbouw van natuurstenen onderdelen van gebouwen. Zeventig procent van het werk bestaat uit het restaureren van kerken en andere grote monumentale gebouwen. Na het bezoek aan Slotboom Steenhouwers liepen de JOA’ers de straat over naar De Corbeel Natuursteen. Dit bedrijf is richt zich voornamelijk op bouwwerk en met De Corbeel Monumenten op grafwerk. Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis van meer dan zestig jaar, waarin het zich heeft geprofileerd van eenmanszaak tot de onderneming die het nu is.

Buitenlandse Reis

De buitenlandreis van de JOA bracht de leden dit jaar in het zonovergoten Italië.

Op het programma stonden een aantal bedrijfsbezoeken en ook de beurs Marmomac in Verona werd bezocht. Het is een gezellige en leerzame reis geweest, die voor een groot gedeelte mogelijk is gemaakt dankzij sponsoring van Carrières du Hainaut. Kijk voor het uitgebreide verslag op de site en misschien hebben jullie het al gelezen in het vakblad Natuursteen

Het afgelopen jaar is het bestuur zo’n 4 a 5 keer bij elkaar geweest.

Tijdens deze bestuursvergaderingen komen o.a. secretariële en financiële zaken  aan de orde. We hebben een leuk contact met het Vakblad Natuursteen en die verzorgen toch elke keer weer mooie verslagen, wat het hopelijk voor bedrijven ook weer interessanter maakt om ons te sponsoren. Jammer genoeg wordt de site nog erg weinig bezocht, maar dat zal allemaal wel langzaam beter worden. We hebben nu een moderne interactieve site.

Het bestuur kijkt terug op een mooi jaar en hoopt op een mooi jaar met vele leerzame en gezellige aspecten.

 

Het bestuur