2014 – EXCURSIE MOONEN-WANDERS EN ATELIER JOOP UTENS

23 mei 2024

Excursie Limburg JOA

De eerste binnenlandse excursie van de JOA ging eind februari naar Limburg. De deelnemers brachten een bezoek aan twee bedrijven die het maken van keuzes als gemeenschappelijke deler hadden: Moonen-Wanders in Heerlen en Atelier Joop Utens in Echt.

De 17 deelnemers aan de excursie werden ’s ochtends bij Moonen-Wanders in Heerlen verwelkomd met een traditioneel stuk Limburgse vlaai. De JOA-leden kregen van Mike Moonen en Hein Wanders een rondleiding door de showroom – waar hard aan een nieuwe inrichting werd gewerkt – en de werkplaats. Moonen vertelde over de keuze die het bedrijf in 2007 heeft genomen om de aparte productielocatie van aanrechtbladen te sluiten. De focus ligt nu op andere toepassingen van natuursteen: bouw, grafwerk en badkamers. Hij benadrukte dat het bedrijf nog wel incidenteel aanrechtbladen op aanvraag maakt, “maar die zijn exclusief”. Wanders gaf toe dat ze ook een foute keuze hadden gemaakt. “We hebben geïnvesteerd in een robot en dat bleek geen succes. De kosten voor het maken van de tekeningen om de robot te bedienen bleken in verhouding veel te hoog.”

De groep vertrok vervolgens naar Vaals waar een project van Moonen-Wanders werd bezocht. Het ging om de betegeling van blauwe hardsteen rondom een vijver, waar op elk van de vier hoeken een vaas was geplaatst. Op het onderstel van de vazen – die ruim 400 jaar oud waren – moest een nieuwe vaaskelk worden geplaatst. JOA-voorzitter John Vis, ook betrokken bij het project, vertelde over de moeilijkheid van het werk. “Het was een hele zoektocht om blokken van 40 cm dik schone steen zonder brandlijnen te vinden.” Op de tegels zijn witte spieren te zien. Wanders: “Men staat in Limburg dichter op de steen, daardoor worden de eigenschappen van natuursteen gemakkelijker geaccepteerd. Vandaar dat de witte spieren in dit project in Belgische blauwe hardsteen geen problemen opleverden.”

Ambacht : ’s Middags werd een bezoek gebracht aan Atelier Joop Utens in Echt. Directeur Michel Utens heeft met zijn vrouw Danielle de keuze gemaakt om zich volledig te specialiseren in beeldhouwwerk, het ambachtelijk bewerken van natuursteen. Utens gaf een diashow van door hem gerealiseerde projecten. Hij vertelde over een project waarbij hij een gigantische walvis moest maken, die in Batavia-stad is geplaatst. “Ik ben zelf naar China geweest om het blok te selecteren. Ook heb ik daar het grove werk gedaan, waarna ik hier in Echt het werk heb afgemaakt.”

De JOA-leden krijgen een demonstratie van het ouderwetse handwerk. Met de hand wordt de achtergrond van een grafmonument gefrijnd. Je hoort wanneer Utens in het juiste ritme is gekomen, het is bijna tranceopwekkend. “Bijzonder dat je aan een grafmonument werkt waarbij de opdrachtgevers nog leven en regelmatig het werk komen bekijken.”

Tekst : Wilbert Leistra © Vakblad Natuursteen