2010 – JOA NAAR SPANJE

23 mei 2024

Reis Spanje met Cosentino

JOA naar Cosentino in Spanje

Zien is geloven. En daarom nodigde Cosentino de JOA uit in Spanje. De jongerenorganisatie werd drie dagen in de watten gelegd en rondgeleid in de imposante fabrieken en groeven.

Cosentino heeft veertien marmer- en kwartsgroeven. De productie vindt plaats in vijf ultramoderne fabrieken in Almería, waar het hoofdkantoor is gevestigd. Silestone wordt geproduceerd in drie van deze fabrieken op maar liefst elf productielijnen. Wie dit in één van de gelikte folders van het Spaanse bedrijf leest, zal misschien niet direct beseffen hoe imposant deze cijfers zijn en daarom niet gelijk onder de indruk zijn. Dus nodigden Hendrik Willems en Johan van Dongen, general manager en vertegenwoordiger van Cosentino Nederland, de JOA uit in Spanje, zodat ze met eigen ogen een impressie van het natuursteen- en kwartscomposietbedrijf konden opdoen. Zestien JOA’ers zeiden “ja” op de invitatie en reisden begin juni af naar het zuiden van Spanje.

De ontvangst was zeer gastvrij. Het Spaanse familiebedrijf heeft een eigen hotel en restaurant waar het hele jaar door gasten vanuit de hele wereld worden ontvangen. Dat geeft nog maar eens aan hoezeer Cosentino het bezoeken waard is. In het hotel kregen de leden van de JOA van Willems en Van Dongen ieder een oranje polo met de eigen naam erop. Met de opkomende WK-koorts was dit een leuke pesterij richting de Spaanse collega’s. De Nederlandse equipe stak in ieder geval goed af tegen de grasgroene looppaden in de fabrieken die de volgende dag werden bezocht. Rondleidingen door een Silestone-, maatwerk-, marmer-, tegel-, en monsterfabriek stonden op het programma. Groots en imposant, waren de bewoordingen van de bezoekers. Tijdens presentaties op het hoofdkantoor kwam onder andere de verwerking van kwartscomposiet ter discussie. Cosentino stelt dat je je goed moet beschermen tegen het stof, maar dat dat ook geldt voor de natuursteensoorten. De fabrikant geeft zelf in ieder geval het goede voorbeeld door afzuiginstallaties, luchtbevochtiging en mondkapjes. Ook zegt het bedrijf bereid te zijn mee te denken in oplossingen op de werkplaats van afnemers.

Voordat het gezelschap weer in het vliegtuig stapte, werd een bezoek gebracht aan de marmergroeve van Cosentino. Het bedrijf mag dan voornamelijk bekend zijn om zijn composieten, de oorsprong ligt bij de marmer Blanco Macael en met de productie van marmer, travertine, graniet, soapstone en leisteen is Cosentino ook een belangrijke speler in de natuursteenbranche.