2009 – JOA NAAR ITALIË

23 mei 2024

Buitenlandse reis 2009

Aangename met nuttige verenigd

JOA-reis in Italië bijzonder goed geslaagd

De buitenlandreis van de JOA bracht de leden dit jaar in het zonovergoten Italië. Op het programma stond een aantal bedrijfsbezoeken en ook de beurs Marmomacc in Verona werd aangedaan.

Na een voorspoedige reis kwam het gezelschap zondag 27 september aan bij appartementencomplex Golf residance Riga in Peschiera del Garda.

De volgende dag stond een bezoek aan producent Stocchero Attilio op het programma, een bedrijf dat sinds 1966 bestaat. Stocchero Atillio levert zowel afgewerkte als ruwe natuursteen aan hun klanten over de hele wereld. Het gezelschap kreeg een rondleiding van Rony de Smet van Stone Connections, het bedrijf dat Stocchero Attilio in Nederland en België vertegenwoordigt. De rondleiding bracht het gezelschap eerst naar de blokkenzagerij. Stocchero Attilio heeft er voor gekozen om dit onderdeel een straat verderop te parkeren. Daarnaast was er aandacht voor de enorme polijststraat die het Italiaanse bedrijf in gebruikt heeft en de imponerende voorraad. Na dit bezoek werd het gezelschap een lunch aangeboden door Stocchero Attilio en Rony de Smet, in een van de betere lokale restaurants.

Na de smakelijke maaltijd stond het volgende onderdeel op het programma, namelijk een bezoek aan Tenax. JOA-lid Patrick Beugels van Aterlier Huybreghs was verantwoordelijk voor de organisatie van deze rondleiding, waarbij hij eventueel ook de medewerker van Tenax aanvulde als zijn engels niet helemaal toereikend was. Voor de meeste mensen is Tenax enkel bekend als de producent van lijmen, maar na deze middag werd wel duidelijk dat het bedrijf meer is dan alleen dat. In een vrij recent geopende winkel kregen de JOA’ers een duidelijker beeld van wat Tenax nu allemaal precies doet. Zo is het bedrijf bijvoorbeeld ook erg actief op het gebied van oppervlaktebewerkingen (kleurverdiepingen en resineren). Aansluitend werd de reisgenoten een diner aangeboden door Atelier Huybreghs.

Overweldigend : Ook de dinsdag stond in het teken van het bezoeken van bedrijven. Het programma van deze dag werd volledig samengesteld door JOA-lid Arjan Zoutwelle van Marble Granit Service (MGS) Nederland. In de ochtend werd een bezoek gebracht aan Ionia Pietre, een bedrijf dat zich door de jaren heen heeft gespecialiseerd in maatwerk. Die specialisatie wordt bij de entree van het bedrijf gepresenteerd in de vorm van een prachtig marmeren bad. In de productieruimte werd duidelijk dat Ionia Pietre veel machinaal werkt, met onder andere een CNC-machine, een waterjetmachine en een aantal enorme blokzagen. Het was interessant om te zien hoe de productie van de bedrijf in zijn werk gaat. Bovendien was de gastvrijheid van de medewerkers en met name de eigenaar bijzonder groot.

Na dit bezoek verzorgde MGS Nederland de lunch in de wijnboerderij van producent Nicolis. Die lunch was best lekker, maar met name de wijnproeverij viel goed in de smaak bij de meeste leden.

Antolini Luigi was het laatste bedrijf waar een bezoek aan werd gebracht. Deze Italiaanse leverancier viel met name op dankzij de indrukwekkende voorraad exclusiever materialen en de showroom die in de kelder van een productieruimte is ondergebracht. Achter grote schuifdeuren wordt getoond wat er allemaal mogelijk is met natuursteen. Dit resulteert onder meer in een zwembad met bar en een badkamer met de omvang van een bescheiden appartement. Een overweldigende ervaring voor de meeste JOA-leden. In de avond werd ons het uitstekend smakende diner aangeboden door MGS Italië. Op de laatste dag werd Marmomacc bezocht. Het was voor veel leden de eerste keer dat ze deze vakbeurs aandeden.

Sponsoring : Het is een gezellige en leerzame reis geweest, die voor een groot gedeelte mogelijk is gemaakt dankzij sponsoring van Carrières du Hainaut. Vincent Geleyns, exportdirecteur van de Belgische hardsteenleverancier, vergezelde bovendien de leden tijdens de trip. Sponsoring is belangrijk voor de JOA. Met alleen de eigen bijdrage van de leden is het lastig om een buitenlandreis te financieren. Ertegenover staat dat bedrijven de mogelijkheid krijgen om op een ontspannen manier kennis te maken met een groep enthousiaste mensen, die allemaal werkzaam zijn in de natuursteenbranche.