2009 – EXCURSIE CORBEEL EN SLOTBOOM

23 mei 2024

Corbeel en Slotboom 2009

De JOA heeft op vrijdag 6 november weer een interessante excursie voor haar leden georganiseerd. De bedrijven Corbeel Natuursteen en Slotboom Steenhouwers werden bezocht.

De excursie naar de bedrijven uit Winterswijk vond plaats voorafgaand aan de algemene ledenvergadering van de ABN. Nadat de leden zich hadden verzameld in hotel Frerikshof te Winterswijk werd eerst Slotboom Steenhouwers met een bezoek vereerd. Slotboom Steenhouwers is een bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met de restauratie, renovatie en nieuwbouw van natuurstenen onderdelen van gebouwen. Zeventig procent van het werk bestaat uit het restaureren van kerken en andere grote monumentale gebouwen. De restauraties van de Pieterskerk in Leiden en Lebuïnustoren in Deventer zijn hier voorbeelden van.

Handwerk : De aard van de werkzaamheden vraagt erom dat er nog veel met de hand wordt gedaan. Het ambachtelijke aspect van natuursteenhouwen staat hoog in het vaandel bij Slotboom Steenhouwers. Er wordt nog gehakt en gebeiteld in de werkplaats van Slotboom. Dat het bedrijf hier de expertise voor in huis heeft blijkt wel uit het feit dat Mike Slotboom tweede is geworden bij het wereldkampioenschap steenhouwen in Helsinki, twee jaar geleden.

Na het bezoek aan Slotboom Steenhouwers liepen de JOA’ers de straat over naar De Corbeel Natuursteen. Dit bedrijf is richt zich voornamelijk op bouwwerk en met De Corbeel Monumenten op grafwerk. Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis van meer dan zestig jaar, waarin het zich heeft geprofileerd van eenmanszaak tot de onderneming die het nu is.

Gat in de markt : Recentelijk heeft De Corbeel Natuursteen besloten om een interessante productgroep aan hun gamma toe te voegen. Het bedrijf levert composiet vensterbanken. Een gat in de markt, aldus Tom Lamers van De Corbeel. “Wat je merkt is dat een aannemer tegenwoordig veel meer een logistieke onderneming is. De aannemerij heeft behoeft aan betrouwbare partners die snel en doelmatig kunnen handelen.”

De Corbeel levert het materiaal in een aantal standaardkleuren wit, grijs en zwart. Om snel te kunnen handelen heeft het bedrijf een indrukwekkend voorraadbeheer. “We hebben standaard 40.000 strekkende meters op voorraad”, vervolgt Lamers. “Dat is ook gewoon nodig. Vanaf de zomer zijn we hiermee begonnen en ik kan nu al zeggen dat het een enorm succes is.”