2008 – EXCURSIE NAAR ‘T HOGE NOORDEN

23 mei 2024

‘t Hoge Noorden 2008

Hoge opkomst excursie JOA

Eind november togen maar liefst 29 JOA-leden naar het hoge Noorden om een bezoek te brengen aan Pater Steenbewerkingsmachines, Holland Graniet, Natuursteen Holland en Jan Kalk Natuursteen.

De jonge garde natuursteenbewerkers verzamelde zich op vrijdag 28 november bij Pater Steenbewerkingsmachines in Stadskanaal. De hartelijke ontvangst werd vergezeld van koffie en taart. In een korte bedrijfspresentatie vertelden de gebroeders Kloeze iets over het bedrijf. Pater ontwikkelt, produceert en levert sinds 1958 steenbewerkingsmachines. Een van de uitdagingen die Pater tegenwoordig aan moet gaan, is om het verschil in eisen tussen wetgeving en klant te verenigen in één ontwerp. De wetgeving vereist namelijk dat in verband met veiligheid de machine zoveel mogelijk wordt afgesloten en afgeschermd, terwijl de steenhouwer er juist graag met zijn neus bovenop staat. In twee groepen kregen de JOA-leden een rondleiding door het kantoor en de fabriek. In de machinefabriek werd onder meer gewerkt aan een nieuwbouw portiekzaag, een kantenslijper en een CNC-machine. Het bezoek werd afgesloten met een smakelijk en regionaal cadeautje; iedereen kreeg Knoalster Turf en Knoalster Klokje mee van de gastheren en -dames.

Indruk: De goedverzorgde lunch werd aangeboden door Holland Graniet, het tweede bedrijf dat op deze excursie werd bezocht. Hans de Boer gaf een korte introductie, maar vooral de zagerij van de producent in vrije maatplaten uit Stadskanaal wekte indruk. Bij de imposante blokkenzaag of draadzaag haalden verschillende JOA-leden hun camera te voorschijn om ze vast te leggen voor het thuisfront. De rondleiding ging verder langs de platen van 2 en 3 cm en het kant-en-klare grafwerk. Daar werd zelfs door sommigen nog even snel zaken gedaan.

Vervolgens ging het gezelschap op naar Gasselte, waar JOA-lid Mieke Nieboer een rondleiding gaf bij Natuursteen Holland. Deze groothandel is gespecialiseerd in tegels en platen van 2 en 3 cm dik en ging onlangs een samenwerkingsverband aan met collega Beltrami. Door het grote, gevarieerde aanbod groeit het bedrijf bijna uit zijn jasje en Nieboer gaf aan dat ze daarom voorzichtig op zoek zijn naar een nieuwe stek.

Te oud: In een gezellig cafeetje in Stadskanaal kon het inmiddels verkleumde gezelschap even bijkomen. JOA-lid Jan Kalk bood hier de koffie aan. Kalk is vanwege zijn veertigjarige leeftijd ‘te oud’ geworden voor de Jongeren Organisatie ABN en zal binnenkort afscheid nemen. Met zijn organisatietalent drukte hij nog een stempel op een van zijn laatste JOA-uitjes. De geslaagde dag in het hoge Noorden kon namelijk gedeeltelijk op zijn conto worden geschreven. Het was dan ook logisch dat de jonge natuursteenbewerkers ook even op visite gingen bij Jan Kalk Natuursteen uit Stadskanaal dat inmiddels ruim 120 jaar bestaat.

Pater-groen: Een kijkje in de keuken van een collega is natuurlijk altijd leuk. Bij de steenhouwerij van Jan Kalk, waar het laatste bedrijfsbezoek plaatsvond, viel het de bezoekers op dat hij erg veel machines had staan. Met Pater om de hoek hoeft er niet bij worden vermeld, van welk fabrikaat ze waren. Pater levert sinds kort zijn machines in een grijze coating, maar bij Jan Kalk Natuursteen in Stadskanaal was het nog het vertrouwde Pater-groen dat de klok sloeg.

Ook een vitrine met oud gereedschap en snuisterijen van vijf steenhouwende generaties Kalk trok de aandacht, evenals de showroom met grafwerk.

Driegangendinertje: De succesvolle excursie waar 29 JOA-leden op af kwamen, waaronder het record van maar liefst zes vrouwen, werd afgesloten met een smakelijk driegangendinertje in Exloo. En dan hoeft het aan tafel niet eens de hele tijd over natuursteen te gaan…