Jaarverslag 2007

23 mei 2024

Het jaar begon zoals gebruikelijk met de jaarvergadering.

Vrijdag 26 januari vond deze plaats bij de Gebroeders Dominicus in Westkapelle. We hebben eerst een rondleiding gekregen door dit grote en schitterende bedrijf. Tijdens de vergadering is er natuurlijk veel aandacht geschonken aan de buitenlandse reis naar India.

De heren Luuk Hazelhoff en Hein de Bruin van de ABN zijn ook naar Zeeland afgereisd om het een en ander te vertellen over de ABN en om ons duidelijk te maken dat de ABN heel veel waarde hecht aan een nauwere samenwerking met de JOA. Zo werden de JOA-leden al tijdens deze jaarvergadering uitgenodigd voor de jaarvergadering van de ABN.

Wij als JOA waren hier dan ook erg enthousiast over.

Tijdens de middagpauze hebben we lekker gegeten van de broodjes, het drinken en de zelfgemaakte soep die ons aangeboden werd door de Gebroeders Dominicus.

De activiteit na de vergadering is ook door Marc en Peter georganiseerd.

We hebben aan het strand van Domburg gevliegerd. Tijdens de uitleg stond iedereen te klappertanden van de kou. Maar toen we zelf mochten vliegeren met deze grote vliegers, werden we al weer snel warm van alle actie: de een vloog meters omhoog achter z’n vlieger aan, de andere belandde in de modder,

Riëtte heeft de wisselbeker dit jaar gekregen, omdat zij het presteerde met 2 vliegers tegelijk te vliegeren.

Na het vliegeren hebben Marc en Peter ons hun reddingsboot laten zien. Zij zitten namelijk bij de vrijwillige reddingsbrigade.

De dag werd afgesloten met een diner in Zoutewelle.

Zondagochtend 20 mei 2007 zijn wij begonnen aan de buitenlandse reis naar India.

Het uitgebreide verslag hiervan staat op de website

Zaterdag 7 juli 2007, was het tijd voor het uitje met Pelt en de Carrieres du Hainaut

zoals we van Pelt en de Carrierre gewend zijn stond ons weer een super actief en verassend uitje te wachten.

We moesten ons ‘s ochtends melden in Zoetemeer voor een nieuw gebouwd

wildwater paradijs. Vooraf gaand nog even gegoogeld over wat ons te wachten stond…. Nou, dat was niet echt positief, het was te gevaarlijk, niet verantwoord….oh, oh als dat maar goed gaat komen!

Iedereen op van de spanning….en ja hoor we worden geroepen voor een echt wetsuit en daarna doorverwezen naar de kleedkamers, waar we eenmaal omgekleed buiten moeten wachten op instructie. De wildwaterbaan trekt onze aandacht, maar de mooi

Gevormde instructrice lijd goed af! Het ijs is gebroken….

Wat denk je…..zeggen ze dat we eerst het laatste stukje in het water moeten gaan om even aan de stroming en het water te wennen. Dus vol goede moet gaan we het water in en boven verwachting kregen we meer water binnen dan dat Sonja Bakker je voorschrijft in 2 weken….hier wil je echt niet in vallen!

Daarna allemaal de boot in en even oefenen. Iedere zitplaats heeft zijn eigen instructie code om te kunnen reageren op de heftige draaikolken. En nu gaat het echte werk beginnen. Voorwaarts mars…

Naar mijn idee zit ik goed en dat blijkt ook wel want daar is al de eerste draaikolk en….zie ik zo Arne van de boot afvallen…en no way dat je daar weer op terug komt!

Erg rot, maar gelukkig ben ik het zelf niet! (guy)

Aan het eind van de baan komen we hem weer tegen en ik kan je vertellen, hij ziet eruit alsof hij een triatlon gelopen heeft!

Horen we achteraf dat Peter hetzelfde is overkomen en dat die het meteen maar voor gezien houdt. Naar mijn mening had iedereen het na 2 á 3 keer wel onder de knie en voelde we ons echte rafters….jammer dat het al weer voorbij is!

Na een kleine pauze mochten we gaan body borden op kunstmatige golfen. Het water was in ieder geval lekker warm en we zagen een paar guppies het ook doen dus dat was voor de stoere JOA leden toch zeker ook geen probleem.

En….toch viel het tegen, bord weggooien en weer opvangen, bord weggooien ronddraaien en bord weer opvangen. Maar wij surfers in hart en nieren hadden het spelletje gauw door en werden dan ook een beetje baldadig.

Moe, maar voldaan was onze actieve dag tot een einde gekomen. Tijd om lekker te douchen, daarna stond er ook nog een super goed geregelde luxe broodmaaltijd voor ons klaar.

Het was een geweldige dag en daar zijn we Pelt en de Carriere ook zeer dankbaar voor..op naar de volgende excursie!

Ook waren de India gangers nog uitgenodigd voor een reünie bij van Leeuwe natuursteen in Meerkerk (Arjan Zoutewelle). Konden we meteen z’n super verzorgde bedrijf zien, met een mooie sortering van plaatmateriaal en exclusieve soorten.

Onder het genot van een drankje en een hele uitgebreide BBQ hebben we de film, de foto’s gezien en verhalen opgehaald.

Ik sprak Arjan en hij wil graag in de toekomst (als we toch met een excursie in de buurt zijn) iets dergelijks organiseren.

Bedankt hiervoor, en al met al was het een mooie afsluiting voor weer een super geslaagde dag.

Vrijdag 28 september 2007 waren wij te gast bij Maas Reusel en Arte di Granito met 17 leden. deze dag werd georganiseerd door John Vis.

De excursie ‘s morgens bij Maas Reusel was zeer interessant.

De directeur, Hans Bullens, ontving ons met koffie en gebak.

In de showroom liet hij ons een presentatie van het bedrijf zien, waar veel bouwwerk in wordt geproduceerd en het droog verzagen van vezelcement platen.

In het bedrijf werken veel Poolse werknemers. Deze verblijven op het bedrijfsterrein in omgebouwde keten.

Tijdens de rondleiding door het bedrijf werd stil gestaan bij hun nieuwste aanwinst:

Een CNC gestuurde zaagmachine die “rond” kan zagen.

Maas Reusel is bezig, een tussen handel op te zetten voor hardsteen producten die de Nederlandse markt niet zelf kan produceren. Hier is vraag naar omdat de Belgen het niet willen of kunnen produceren.

Zij zetten hiervoor een aparte onderneming op genaamd “GENOCCO”.

Hierna wordt er een lunch gebruikt bij Arte Di Granito op het bedrijf.

‘s Middags, je krijgt de JOA toch niet snel stil, maar iedereen was sprakeloos en zwaar onder de induk: wat een bedrijf dat Arte di Granito!

De directeur heeft ook een verpletterende indruk gemaakt, wat een charisma, zelfvertrouwen en mooie bedrijfsfilosofie: een echte eersteklas ondernemer! Iedereen hing aan z’n lippen. Het was toeval dat hij in de natuursteen is begonnen, het had net zo goed hout kunnen zijn.

Alles is geautomatiseerd: de platen worden d.m.v. fotografie op breuk gecontroleerd en machinaal in de stellingen gelegd en weer uit de stellingen gehaald, dan wordt er automatisch berekend hoe het aanrechtblad het meest efficiënt uit het natuursteen gehaald kan worden en je gelooft je ogen niet: het zag er zo opgeruimd en netjes uit dat je het niet kunt voorstellen totdat je het zelf gezien hebt.

Het ‘afval’ wordt meteen weer gebruikt tot iets dat je wel kunt gebruiken, zoals monsters en stroken om onder de bladen te verlijmen…

Daarnaast heeft hij ook nog eens hele gedreven mensen aan ‘t werk

die allemaal keurig netjes doorwerken aangezien ze niet anders kunnen

doordat elke 3 minuten er weer een nieuwe plaat aan komt..

De JOA leden zijn 2 november 2007 voor het eerst uitgenodigd tijdens de jaarvergadering van de ABN in het Golden Tulip hotel Val Monte te Nijmegen.

We waren vanaf ’s morgens half 11 al welkom.

De ABN had een heerlijk lunchbuffet geregeld dat tot 14.00 uur duurde. Iedereen had zo voldoende tijd om eens bij te kletsen en lekker te eten.

Om 14.00 uur begon de jaarvergadering. Naast het bespreken van het financiële jaarverslag en andere dingen die jaarlijks weer naar voren komen, was een van de hot items of de ABN zich nu wel of niet moest vertegenwoordigen op de MVO-dag die bij RMP georganiseerd zou worden.

Arne en Rene vertelden dat zij tijdens de buitenlandse India reis hadden gezien dat ook de groeves waar RMP zijn natuursteen uit betrekt, minderjarige kinderen in de groeves aan het werk waren.

Uiteindelijk heeft de ABN besloten na alle commotie uit de zaal om zich deze dag niet te vertegenwoordigen.

Een ander belangrijk punt tijdens de jaarvergadering was de uitreiking van de eerste keurmerken genaamd Keurmerk Natuursteen. Vijf bedrijven mochten deze in ontvangst nemen. Om mensen te motiveren en duidelijk te maken dat een weg ergens heen niet altijd even makkelijk hoeft te zijn, was er een bergbeklimster die aan de hand van een fotopresentatie een indrukwekkende presentatie hield. Zij was de eerste Nederlandse vrouw die drie maanden lang een van de hoogste en moeilijkst begaanbare bergen van Pakistan heeft beklommen.

Na de vergadering was het tijd voor een borreluurtje met aansluitend een 5 gangen diner dansant.

Helaas was er deze dag maar 1 JOA lid aanwezig die nog geen lid was van de ABN. Wel hadden zich nog 5 JOA leden aangemeld naar aanleiding van de uitnodiging voor deze vergadering van de ABN. Ook dit waren echter al JOA leden die bekend waren met de ABN. We hadden dan ook op meer JOA leden gehoopt die normaal de ABN vergaderingen niet bezochten…

Het Bestuur