Jaarverslag 2004

23 mei 2024

Het jaar gaat als vanouds van start met de jaarvergadering op 30 januari 2004 in Utrecht. De opkomst is wat matig, de dag daardoor niet minder gezellig.

Tijdens deze vergadering nemen wij afscheid van Alexandra van der Schaft als voorzitter en als lid van onze club. Ketie Harder volgt haar op als voorzitter, de rest van het bestuur blijft zoals het was en Riëtte Piening wordt gekozen als inkomend bestuurslid voor 2005.

De rest van de inhoud van deze vergadering vind je terug in de notulen.

Na het officiële gedeelte gaan we over tot serieuze zaken: Schaatsen! De meeste van ons wagen zich op de gladde baan en daarbij spannen Marc en Angela Palmers duidelijk de kroon. Niet de enorme snelheid of de onovertroffen tactiek maar de charmante verschijning van dit paar maakt dat zij deze keer de Wisselbeker in de wacht slepen!

De dag wordt beëindigd met een oosters getint buffet.

Vrijdag 23 april verzamelen de aangemelde leden zich bij Van Leeuwe Natuursteen in Nijmegen voor de eerste excursie van dit jaar. Het wordt een 2-daagse. We gaan van start met een uitgebreide rondleiding door de fonkelnieuwe showroom en werkplaats van Van Leeuwe. Na een (alweer oosters getinte) lunch, vertrekt het gezelschap richting het Zuiden waar wij te gast zijn bij Michel Oprey. Bekend terrein voor de meeste maar als altijd interessant om de ruime showroom en de opslag buiten te bekijken.

De avond en nacht worden doorgebracht in het gezellige Maasticht om vervolgens zaterdag af te reizen naar Luik om daar de beurs te bezoeken.

In juni worden wij verwacht bij Van Voorden BV. Op uitnodiging van deze firma is de JOA te gast in Etten-Leur. De directeur, Herman van Bremen, leidt ons rond door het bedrijf en de magazijnen en we bezoeken een diamantborenfabriek. Verder wordt er uitgebreid gepraat over nieuwe innovaties, o.a. op gebied van lasertechniek en er wordt gefilosofeerd over de toekomst van de Natuursteenbranche.

Het was een buitengewoon leerzame en bovendien gezellige dag.

Buitenlandse Reis

Dit jaar staat Duitsland op het programma en wel van maandag 27 september t/m zaterdag 2 oktober. Het wordt een leuke reis met veel interessante bezoeken aan op maandag Naturstein Depot in Keulen en een langdurige Lezing van Professor Stein van de Duitse Naturstein Akademie. Dinsdag bekijken we het bedrijf en de groeve van Mayko Natursteinwerke, een bedrijf gespecialiseerd in Basalt en besluiten de dag met een bezoek aan een Klooster en een heel eind rijden.

Woensdag is toch wel één van de hoogtepunten deze reis. De gehele dag staat in teken van de firma Strassacker. Tom Hermann inmiddels aangestoken met het JOA-virus en lid geworden van onze club, verzorgt samen met Dhr. Karl Hofman, de exportmanager, een rondleiding door dit unieke bedrijf.

Donderdag nemen we een kijkje bij Löffler Machinefabriek waar o.a. de nieuwste ontwikkelingen op gebied van CNC zaagmachine met fotosysteem uitgelegd worden. Mede op uitnodiging van Löffler worden die dag ook nog een aantal natuursteenbedrijven en groeven bezocht.

Vrijdag is het de beurt aan Juma. Eigenaar Alois Schopfel laat ons een kijkje in de keuken nemen en leidt ons rond door het productiebedrijf en bijbehorende groeven gespecialiseerd in Jura marmer. De robotgestuurde productie en de particuliere verzameling fossielen van

Dhr. Schopfel maken indruk op de aanwezigen.

Zaterdag gaan we op bezoek bij Rossittis. Hier worden de voorraden tegels en plaatmateriaal, verpakt volgens een eigen concept, bekeken. Tot slot is er nog een lezing van

Dhr. Verweij van Möller Chemie over de verschillende producten die dit bedrijf aanbiedt.

Dan zit het er toch op voor dit jaar, na een buitengewoon boeiende maar ook vermoeiende week keren we weer huiswaarts.

Zaterdag 27 november is het tijd voor een feestje. De JOA bestaat dan precies 30 jaar en dat moet gevierd worden. In een partycentrum in Venhuizen kletsen we bij, houdt Samira de gemoederen flink bezig met buikdansen, slangen en een tapijt vol glasscherven waar zij ogenschijnlijk moeiteloos overheen loop en doorheen rolt. De DJ’s van de Drive-inn show leveren de muzikale bijdrage deze avond. Er wordt hier en daar zelfs even gedanst. Rond 01.00 uur wordt de avond afgesloten.

Al met al kijken we terug op jaar met wisselende emoties. De excursies blonken uit. Ze waren zonder uitzondering interessant te noemen. Helaas was de opkomst nogal eens laag. Een buitenlandse reis met slechts 11 personen. De excursie bij van Voorden met maar een handje vol geïnteresseerden..

Ondanks dat was het wel steeds heel gezellig. Leuke en goede contacten onderling en naast het leerzame karakter van de uitstapjes ook voldoen ruimte voor ontspanning in de vorm van een potje bowlen en/of een gezellig etentje.

Het bestuur hoopt dat de slechte opkomst dit jaar slechts een “dipje” betrof. Aan ons zal het niet liggen, het komende jaar gaan wij ons wederom tot het uiterste inspannen om voor alle JOA leden excursies te organiseren die het bezoeken meer dan waard zijn!