Jaarverslag 2003

23 mei 2024

In navolging van de uitkomst van de vorig jaar gehouden enquete werden er 2 excursies en 1 buitenlandse reis georganiseerd.

Maar op 31 januari van 2003 ging het JOA-jaar zoals altijd van start met de jaarvergadering. Dit keer gehouden Bij Motel de Naaldhof in Oss. Na even bijpraten ging de vergadering van start, zie voor de inhoud daarvan de notulen. Na de vergadering was er gelegenheid tot verder bijpraten en begon de autopuzzelrit. Dit leverde een leuke informatieve rit op dwars door een prachtig stukje Nederland. Verschillende vragen moesten worden beantwoord en iedereen kwam, uiteindelijk, weer terug bij de Naaldhof. De dag werd afgesloten met een gezamenlijk maaltijd.

Vrijdag 4 april werd de eerste excursie van dit jaar gehouden in Zeeland.

Om 10.00 werden zo’n 17 JOA-leden hartelijk ontvangen in de showroom van de

Gebr. Dominicus in Goes. Uiteraard werd er even bij gekletst terwijl de showroom uitvoerig werd bezichtigd. Rond 11 uur vertrok het hele gezelschap naar het centrum van Goes om daar een stadswandeling door het historisch centrum van deze stad te maken. Vervolgens vertrokken we naar het bedrijf van Dominicus in Westcapelle. Eerst werd daar de lunch genuttigd gevolgd door een uitgebreide rondgang door de showroom en werkplaats.

De dag werd opmerkelijk genoeg afgesloten met een kleine rondleiding door de privé woning van de familie Dominicus, een wandelingetje over het strand en een exotisch diner in Afrikaanse sferen.

Al met al een hartstikke leuke dag met een prima opkomst. Onze bijzondere dank gaat dan ook uit naar Marc palmers die deze dag goeddeels heeft helpen organiseren!

Van 4 tot en met 8 juni was het tijd voor de buitenlandse reis.

De reis begon met een vroegertje, of de 16 deelnemers zich woensdagochtend om 04.00 uur maar wilde melden op het vliegveld Charleroi in België. En omdat het vliegveld pas om 05.00 uur openging, was iedereen lekker op tijd.

Aangekomen in Italië werd het nog spannend. De eerste poging tot landen eindigde in een vlotte doorstart maar de tweede keer ging het goed en zo zaten de JOA-reizigers om 10.00 uur van het eerste kopje Italiaanse koffie te genieten op een terrasje in Pisa. Het wachten was op een Nederlands sprekende gids voor een korte wandeling langs natuurlijk dé toren, de bijbehorende gebouwen en het oude centrum van deze prachtige stad.

De voor deze trip ingehuurde buschauffeur bracht ons naar het Hotel in Forti dei Marmi vlak bij Carrara. De rest van de dag werd in rustig tempo doorgebracht.

Donderdag stond geheel in het teken van de beurs in Carrara. Velen deden links en rechts zaken, verzamelde tassen vol folders, monsters, attenties en visitekaartjes en kwamen aan het einde van de middag weltevreden terug om uit te blazen op een terrasje.

Vrijdagochtend werden wij opgehaald door Henk Loonstra en Leo van Sintmaartensdijk van Natuursteen holland om een bezoek te brengen aan een tweetal bedrijven. Deze boeiende dag werd beëindigd met een spectaculair diner, aangeboden door Natuursteen Holland.

Zaterdag, brachten wij een bezoek aan de welbekende en altijd prachtige groeven in Massa. Door allerlei veiligheidsvoorschriften was een bezoek aan de groeve op een bedrijvige, doordeweekse dag helaas niet mogelijk. Op de terugweg naar het hotel bezochten we nog een kleine begraafplaats. De avond brachten wij door in een restaurant waar de maaltijd werd opgevrolijkt met allerlei hilarische taferelen op z’n Italiaans.

Een zeer korte nacht volgde, immers om 06.00 uur moesten wij ons weer melden op het vliegveld in Pisa.

Met dank aan Henk Loonstra en Leo van Sintmaartensdijk van Natuursteen Holland voor de gastvrijheid en, het mag gezegd worden, de complimenten aan Marco Engel voor de uitstekende organisatie van het geheel, werd deze reis zondagochtend afgesloten.

Vrijdag 7 november, de laatste excursie van dit jaar, was de JOA te gast in België.

En wel in Soignies bij Carrieres du Hainaut en later op de dag bij BMB in Wortegem-Petegem.

Na een korte introductie van Arno Giessenburg en Hans Meijer van Pelt & Hooykaas en Vincent Geleijns van Carrieres du Hainaut toog het 17-koppig gezelschap, getooid met kaplaarzen en helmen, naar buiten alwaar wij om te beginnen een blik konden werpen in de groeve. Hier gelden, net als in Italië, tegenwoordig strenge veiligheidsvoorschriften waardoor we de groeve helaas niet in mochten. Ook de rest van het bedrijf, de verschillende machines, voorraden en bewerkingsmethoden die getoond werden, waren zeer de moeite van het bekijken waard.

De lunch werd aangeboden door Carrieres du Hainaut..

Na een autorit van ongeveer een uur werden wij ontvangen door Ivan Vermeir van BMB.

Met name de hoeveelheid platen graniet en marmer maakte op menigeen indruk. De dag werd afgesloten met een fikse file en een heerlijk diner in een typisch Antwerps etablissement.

In de tussentijd is het bestuur zo’n 5 a 6 keer bij elkaar geweest.

Tijdens deze bestuursvergaderingen komen o.a. secretariele en financiéle zaken aan bod, is de JOA web-site dankzij Arne Jongerius een feit en wordt besproken hoe we zinvol invulling kunnen geven aan excursies en de buitenlandse reis. Ook wordt bekeken hoe de JOA zich kan profileren in de natuursteenbranche. Zo is de nieuwe direkteur van de ABN, De heer Hein de Bruin, een keer langs geweest om kennis te maken en gaan wij ons het komende jaar nadrukkelijker bezig houden met ledenwerving.

Al met al spreekt het bestuur van een geslaagd JOA jaar.

Wij hopen dan ook dat het komend jaar net zo leuk wordt en wij wederom op jullie mogen rekenen!